26 Haziran 2008

Kıymalı Börek



Bu kadar tatlıdan sonra biraz tuzlu iyi gider diye düşündüm. Aslında benim böreksever, tuzlusever biri olarak tatlı tariflerine ağırlık vermem bir çelişki. Ama anladım" ben tatlıyı yapmayı, tuzluyu yemeyi " seviyorum :)


Bu börek aslında peynirli olacaktı İdil'in isteği üzerine kıymalıya dönüştü. (sanki çok yiyecekmiş gibi, lokmayı geçtim bir ısırık dahi yemedi)
Fot. makinam yoktu cep telefonuylada bu kadar oluyor, ama lezzeti garantilidir.


Malzemeler:
4 yufka
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
1 su bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yem. kaşığı yoğurt (yada yoğurdun üstünde oluşan suyu 2-3 kaşık kadar)

1 soğan
2 sivri biber
1 iri domates
300 gr kıyma
sıvıyağ
maydanoz
tuz, karabiber, sevilen baharatlar
Yapılışı:
Soğan yemeklik doğranır, biraz kavrulduktan sonra biberler eklenir. Onlarında rengi dönmeye başladığında kıyma koyulur kavrulur ardından kabuğu soyulup minik minik doğranmış domates
eklenir ve suyunu çekmesi beklenir. En son tuzu ve baharatları eklenir karıştırılır soğuması için bir kenara alınır.
Yufkalara sürülecek karışım hazırlanır çırpılır. Yufkanın büyüklüğüne, kalınlığına göre hazırlanan karışım fazla gelebilir hepsini kullanmayabilirsiniz.. Yufka serilir karışımdan her yerine gelecek şekilde sürülür üzerine ikinci yufka serilir. 12 parçaya bölünür geniş tarafına harçtan koyularak sigara böreği gibi sarılır. Diğer yufkalara da aynı işlem yapılır. Hepsi derin bir kaba alınır ve buzdolabında üstü kapalı olarak 2-3 saat bekletilir. (Bir gece önceden yapılıp ertesi günde pişirilebilir)
Fırın 200 C'ye ayarlanarak çalıştırılır. Buzdolabından çıkarılan böreklerin üzerine 1/2 litre su dökülür ve 1-2 dakika bekletilir. Kağıt havlu üzerine çıkarılarak fazla suyu alınır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir. Üzeri kızarana kadar pişirilir. Ilık ılık servis yapılır, hmmm nefis olmuş :))
Afiyet Olsun.

Not: Derin dondurucuda da saklanıp acil misafirler için çözülmesini beklemeden fırına verebilirsiniz.

Hiç yorum yok: