15 Haziran 2008

Kalpli Pasta







Benim üçüncü şeker hamurlu denemem diğerlerini de ilk fırsatta eklemeye çalışacağım. İlk kez ev halkı dışında üçüncü kişilerin beğenisine sunulacağından yaparken epey heyecanlandım. Ama aldığım yorumlar gayet iyiydi. Kekin tarifi Emel Başdoğana ait ama ben miktarları azaltarak uyguladım. (20 cm lik kalıp için)



Malzemeler:
4 yumurta
115 gr toz şeker
½ çay bardağı portakal suyu
75 gr un
35 gr kakao

Ara krema için:
200 ml süt kreması
100 gr sütlü çikolata
100 gr bitter çikolata

Fındık Krokan için:
1 su bardağı iri fındık kırığı
½ su bardağı şeker


Yapılışı:

İlk hazırlık olarak un ve kakao birlikte iki kere elenir, portakal suyu sıkılır. Fırın 175 C'ye ayarlanarak, çalıştırılır. Yumurtaların sarı ve beyazları birbirinden ayrılır ve beyazları şekerin yarısıyla kar gibi olup çırptığınız kab ters çevrildiğinde dökülmeyecek kıvama gelene dek çırpılır. Sonra sarılar kalan şekerle iyice çırpılır. Sonra bir spatula ile yumuşak hereketlerle yumurta sarılarına portakal suyu eklenir hafifçe karıştırılır. Ardından yumurta akları eklenir. Söndürmemeye dikkat ederek fazla karıştırmadan sarılarla bütünleşmesi sağlanır. Kakao ve un karışımı da yavaş yavaş elenir ve söndürülmeden köpük köpük bir karışım elde edilir. Kalıbımın kenarlarına hiçbirşey sürmüyorum , kalıbın çapı kadar kesilmiş pişirme kağıdı yerleştiriyorum. Bu pandispanya sıfır yağve sıfır kabartma tozu içeriyor bu sebeple çok seviyorum. Tarife uyulursa gayet güzel kabarıyor ve çok rahat 3'e bölünebiliyor. Kalıba dökülen karışım 30 dakika kadar pişiriliyor ama 20.nci dakikadan sonra sık sık kontrol etmekte fayda var.

Bu arada krokan ve krema hazırlanır. Çikolata küçük parçalara kesilir, Krema daha sonra çırpma işlemi yapılabilecek türde bir kaba koyularak ısıtılmaya başlanır. Kaynama noktasına gelmeden ocağın altı kapatılır ve çikolata parçaları atılarak karıştırılır. Hepsi eriyip akıcı bir kıvam aldığında 1/3'ü bir kaseye ayrılır ve oda sıcaklığında bekletilir. Diğer kısım biraz soğuduktan sonra buzdolabında bekletilir ve çıprılarak yoğunluk kazanması sağlanır.

Krokan için ise şeker ve fındıklar tavaya alınır ve kısık ateşte eritilir biraz rengi dönünce pişirme kağıdına dökülerek yayılır. Soğuyunca kırılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Soğuyan kek üçe kesilir (kek bir gün önce pişirilirse kesme işlemi daha kolay olur), ilk kata önce çırpılan çikolatalı krema yayılır, fındık krokan serpiştirilir. İkinci kata da aynı işlem yapılır, üçüncü kat konduktan sonra kaseye ayırmış olduğumuz oda sıcaklığında bekleyen çikolatamız son kat olarak kekin üzerine gezdirilir. Kenarlardan dökülenler güzelce her tarafı kapatacak şekilde sıvanır ve donmaya bırakılır.

İşte geldi benim en hoşuma giden bölüme; beyaz şeker hamurunu kırmızı jel gıda boyasıyla renklendirdim. Çok ince olmayan bir şekilde merdaneyle açtım ve pastanın üzerini kapladım.
Beyaz hamurdan kalpler hazırlayarak biraz su yardımıyla pastanın üzerine yapıştırdım. Kalplerin üzerini de yenilebilen parıltı tozuyla hareketlendirdim. Sonunda bitti ama zamana ve emeğe değdi. Ben görüntüsünü yiyenlerde tadını beğendi.
Not: Şeker hamuru sevmeyenler üst kaplamayı yapmayıp çikolata rendesi, fındık krokan, mevsim meyveleri-jöle, vs.. ile sonlandırabilirler.







Hiç yorum yok: