2 Temmuz 2008

Kabak Ogreten


Bu yemeği ilk kez birkaç yıl önce
sevgili eski iş arkadaşım (hala
telefonda görüşürüz) Demet yapmıştı.
Kendisi vejeteryan olduğundan sebze
ve ot'lu lezzetler üzerine ihtisas
sahibidir. Yemekten yeni dönmüş
olmamıza ve "yok yemeyiz biz tokuz"
dememize rağmen ısrarlara
dayanamayıp tadına baktık ve o
müthiş lezzeti o gün keşfettim. İyiki Demet yapmış, iyiki yemişim. Sağol Demetcim ellerine sağlık
Sizede tavsiye ediyorum deneyin.




Malzemeler:
4 kabak
250 gr beyaz peynir
1 yumurta (konmayabilir)
Dereotu

Beşamel Sos için: (Hazır paketlerden de pişirilebilir)
2 kaşık un
1.5 kaşık tereyağ yada 5-6 kaşık sıvıyağ
1.5 su bardağı süt
tuz
Kaşar peynir
Yapılışı:
Kabakların uç ve baş kısımları kesilerek güzelce yıkanır. İsterseniz kabuk kısmını dolma oyacağının tırtıklı tarafıyla çizip daha estetik bir görüntüde verebilirsiniz. Kabaklar boylamasına tam ortadan ikiye kesilir. Çok az su koyulmuş tencerede varsa buharda pişiriciyle çok yumuşamayacak (fırındada kalacağı için) şekilde pişirilir. Çıkarılıp soğumaya bırakılır.
Bu arada beşamal sos un ve yağ kavrularak sonra üzerine süt ve tuzu eklenerek pişirilir. Bir kenarda ılınması beklenir. Bu arada kalın yada pütürlü olduysa el blenderiyle ve biraz süt ilavesiyle çırpıp kıvamı kolay sürülür hale getirebilirsiniz. Fırın 200 C'ye ayarlanarak çalıştırılır.

Çukur bir tabakta peynir ezilir içine dereotu ve yumurta eklenerek karıştırılır. Soğuyan kabakların içi biraz bıçak, birazda sivri uçlu bir kaşık yardımıyla boşaltılır. Kabakların içine peynirli karışım koyulur ve bir borcama dizilir.Üzerine her tarafını kapatacak şekilde beşamel sos koyulur ve yayılır, En üstüne de kaşar peynir rendelenir ve fırına verilir.
Ben bu sefer rendelemedim peynirleri tabaka halinde koydum bir fark oluşturmadı. Size hangisi kolay gelirse artık. 10-15 dakika kaşarların üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılır ve biraz ılındıktan sonra servis yapılır.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok: