26 Kasım 2008

Elmalı Rulo Kurabiye


Evde bulunan bol miktardaki elmaları değerlendirmem lazımdı. Uzun zaman önce Teatime'da gördüğüm bu kurabiyeler hem görüntüsü hemde kolaylığı açısından yapılacaklar listemdeydi. Bundan iyi fırsat olmazdı. Mine'nin de dediği gibi mucizevi bir tad, iyiki yapmışım. Ben miktarları iki katına çıkarttım kendi kullandığım oranları yazıyorum

Malzemeler:
6 elma
160 gr. toz şeker
Kuru üzüm (evde yoktu koymadım)
İri dövülmüş ceviz
Tarçın
200 ml. sıvıyağ
1 çorba kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı yoğurt
500gr. un (artabilir)
Yapılışı:
Elmaları soyulur, rendelenir ve şekerle birlikte, suyunu çekene kadar pişirilir ve ceviz- tarçın eklenir. Hamuru hazırlanana kadar kenarda soğutulur.
Yağ, yoğurt ve şekeri karıştırılir. Un ve kabartma tozu yavaş yavaş ekleyerek, yumuşak bir hamur elde edilir ve 20 dakika kadar dinlendirilir.

Hamur olabildiğince ince açılır ve elmalı harcı her yerine sürülür. Sıkıca bir rulo yapılır ve bir parmak kalınlığında kesilir. Dilimler pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizilir. 180 C’de 25 dakika pişirilir. İyice soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.

(Ben en son üzerine ahududu reçeli damlattım)



24 Kasım 2008

Öğretmenler Günü-Çiçek

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü, tüm Öğretmenlere kutlu olsun. Kızımın hazırlık sınıfındaki öğretmeni Nevin Hanım ve diğer sınıflardaki öğretmenlerimiz için bu çiçekleri hazırlayıp okula götürdük. Akşama da geçen yıl gittiği yuva öğretmeni Hilal Hanımı da arayıp onu da kutluyacağız. İlk öğretmenler unutulmaz hep izi kalır üzerimizde :) Hilal Hanımın İdil üzerinde emeği çok izne ayrılınca ziyaretine de gideceğiz inşallah.



Sevgili Hülya hanım bu güzel günü etkinlik konusu olarak seçmiş ve çok hoş olmuş. Çiçeklerimizi paketleyip etkinliğe yolluyoruz. Yayınlanacak tarifleri de sabırsızlıkla bekliyoruz. Şimdiden kolay gelsin Hülya Hanım.
Malum eski makine ve akşam saati çekilen foto.lar pek güzel olmuyor daha güzel foto. için buraya bakabilirsiniz.
Malzemeler:
1 pk hazır turta tabanı
100 ml krema
50 gr sütlü çikolata
50 gr bitter çikolata
Renkli şeker hamurları
Yapılışı:

Çikolatalar irice parçalanır. Krema bir kaba koyulup kaynama noktasına gelmeden altı kapatılır. Çikolatalar eklenir ve iyice karıştırlarak pürüzsüz akıcı bir kıvam sağlanır. Biraz soğuyup kıvamı
koyulaşmaya başladığında turta tabanlarına paylaştırılır. Buzdolabında bekletilir. Diğer tarafta Şeker hamurundan çiçekleri, yaprakları hazırlanır ve üzerine yerleştirilir.

18 Kasım 2008

Mantar Çıntırı

Sevgili Banu'nun güzel tariflerinden bir deneme daha yaptım ve çok beğendim. Zaten ismini okuyup resmini gördüğümde tamamdır dedim. Tam benlik bir lezzet gerçektende öyle oldu. Banu'nunda dediği gibi mantarseverlerin hoşuna gidebilecek bir tat benden söylemesi. Evde dereotum yoktu olsa daha güzel bir kare yakalamış olacaktım. Banu çok teşekkürler soframıza güzel bir lezzet daha kazandırdığın için, tarifi aynen aktarıyorum.




Malzemeler:
Yarım kilo mantar (ben 400 gr'lık paketlerden kullandım)
5 diş sarımsak
1 limon
1 kase un
tuz
dereotu/maydanoz
kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:
Mantarlar yıkanır. Kaynayan suya yarım limon sıkılır mantarlar atılır makarna gibi pişirilir. iyice süzülür.
Un ve tuz karıştırılır. Mantarlar una bulanır bol kızgın yağda kızartılır. Servis tabağına alınır,
sarımsaklar soyulur ezilir limon suyu ve tuzla karıştırılır mantarların üzerine gezdirilir. Dereotu veya maydanozla servis yapılır.

Not: Limon suyu yerine sarımsaklı yoğurt vb. soslarlada sunulabilir

15 Kasım 2008

İrmikli Prenses Tatlısı-VW

Birkaç yıldır yaparım bu tatlıyı kaynağını hiç hatırlamıyorum doğrusu. Bu sefer borcam yerine bu kalıbı kullanmak istedim. İstenirse üstü çikolata yada çilek sosuyla süslenebilir.






Malzemeler:
1 lt süt
5,5 yemek kaşığı irmik
12 yemek kaşık şeker
1/2 su bardağı fındık
Kakaolu bisküvi
Yapılışı:
Süt, irmik ve şeker bir tencereye koyularak muhallebi gibi pişirilir. Kullanmak istediğiniz kalıp sudan geçirilerek tatlının yarısı kalıba yayılır. Bisküviler (istenirse süte batırılarak) tek sıra halinde dizilir ve fındıklar eklenir. Tatlının kalanı da dökülerek biraz soğuması beklenir ve buzdolabında bir gece bekletildikten sonra servis edillir.
Ben üst dekorları için şeker hamuru kullandım.
Benim kalıbım küçük olduğundan biraz arttı onlarıda küçük tart kalıplarıma paylaştırıp soğuduktan sonra meyveyle süsledim. Ayrıca mevsiminde çilekleri ikiye bölüp dizmiş üzerine çilek sosu dökmüştüm. O şekliylede çok nefis olmuştu :)



14 Kasım 2008

Fellah Köftesi


Bu tarif Yeşimden bana hazır lop geldi. Duru'yla uğraşırken birde bana zaman ayırıp yollamış bu tarifi Yeşimcim çok teşekkürler.

Son günlerde Foto. makinemin bozuk olması sebebiyle bir şeyler ekleyemedim. Umarım kısa zamanda bir çözüm bulabilirim bu işe . Köfte beni iştahlandırdı bugün olmaz ama bende yarın yapabilirim.

Malzemeler:

2 su bardk ince bulgur
2 su bardk sıcak su
2 çorba kaşıgı un
2 çorba kaşıgı irmik
2 yumurta
1 sogan
1/2 çorba kaşıgı salça
1 çorba kaşıgı kimyon tuz ve karabiber

sosu için:
2 corba kasıgı salca
1/2 demet maydanoz
4-5 diş sarımsak
sıvı yag

Bulgur sıcak su ile ıslatılır. 5-10 dk şişmesi beklenir. diger malzemeler eklenip iyice yoğurulur. misket büyüklügünde köfteler yapılıp ortalarına parmak ile basılır. Kaynayan suda 10 -15 dk haşlanır. Sos için salça yagda kızdırılır, sarımsaklar eklenir. Ateşin altı kapatılınca ince dogranmış maydonoz eklenir. Bu sos köftelerin üzerine dökülür. Afiyetler olsun

Sobe

Sevgili Neslihan beni sobelemiş, çok teşekkür ederim. Dün hemen cevaplıyorum dedim ama ancan bugün fırsat bulabildim.

1-YAŞAM FELSEFENİZ NEDİR?
Dürüst olmak, yalansız entrikasız net yaşamak

2-İNSAN
Beşer, şaşar .... şaşmamasını tercih ederim:)

3-HAYATTA OLMAZSA OLMAZ DEDİĞİNİZ 3 ŞEY
Ailem, Sağlığım, Huzurum

4-MUTLULUK SİZE NEYİ İFADE EDİYOR
Sağlıkla ve sevdiklerimle birlikte geçirdiğim her an

5-GÖZLER
İnsanı hemen ele verir

6-YALANA KARŞI VERDİĞİNİZ TEPKİ NE OLUR
Değer verdiğim birinden gelmişse tamamen güvenim kaybolur, malesef insanlara 3. 4. kez şans tanıyan biri değilimdir. En fazla ikinci bir şansı vardır o da doğru kullanabilirse

7-GÜZELLİK
Bence olması gereken, kesinlikle sadece fiziksel değil çoğu zaman içsel güzellik

8-SEVGİ VE AŞKIN TANIMI
Aşk-kıvılcım, Sevgi-Elektrik

9-SEVGİ Mİ AŞKMI?
Tabiki Sevgi Aşık olmak kolay sevebilmek ve sürdürebilmek emek ister

10-HANGİ MÜZİK VE NEDEN
Günüme, yaşadıklarıma bağlı olarak değişebiliyor ama genellikle hareketli parçalar

11-DEGISTIRME SANSINIZ OLSAYDI HANGI 3 SEYI DEGISTIRIRDINIZ?
Galiba hiçbirşeyi, çoğu zaman değiştirmeyi istediğimiz şeyler gerçekleşince bizi o kadar da mutlu etmiyor

12-DOST?
Çok azdır

13-BILGISAYAR?
Teknolojiyi pek sevmiyorum, insan faktörünü ortadan her geçen gün biraz daha kaldırıyor.
Her işi kolaylaştırıyor gibi görünsede, bence fazlası zarar

14-SIZI IFADE EDEN BIR RESIM
Uygun bir resim bulamadım ama belki bu tarifimden sonra gözünüzde birşeyler canlanır.

Evli, çalışan, ailesini seven, bir çocuklu, ikincisini bekleyen, boş durmayı sevmeyen, tertip düzen düşkünü, hobileri olan, mutfakta zaman geçirmeyi seven, fotoğraf çekmeyi çok seven, geveze olmayan, bir kaç iyi dostu olan bazen herşeyden sıkılıp bunalıp hayattan istifa etmek isteyen ama sonra bundan hemen vazgeçip ben herşeyiyle hayatımı seviyorum diyen biri işte :)

Herkese Sevgilerimle

10 Kasım 2008

Yalancı Midye Tava




Bu aralar kızartmalardan gidiyorum, yazın uzak durmaya çalıştığım için oldukça özlediğimi fark ettim. Sevgili Hamarat Banu'nun bu tarifini görünce hemen denemek istedim. Ben beğendim oldukça pratik bir lezzet sizinde hoşunuza gidebilir. Tarifi aynen yayınlıyorum. Bu güzel tarifi paylaştığı için Banu'ya teşekkür ederim.


Malzemeler:
1/2 su bardağı sirke
3 adet tavuk göğsü
7-8 adet sarımsak
2 çorba kaşığı kekik

Kızartmak için:
Sıvıyağ
Un


Yapılışı:
Kuşbaşı doğradığınız tavukları bir kaba alın, üzerine çıkıncaya kadar su ve sirke koyun, 7-8 diş sarımsak dövün ilave edin ve bol kekik koyun. en az 2 saat bekledikten sonra tavukları karışımdan sıkarak alın, una bulayarak yağda kızartın.

4 Kasım 2008

Hellim Peynirli Biber Kızartması

Bu tarifi sanırım Armeda 'da görmüştüm tadını çok merak etmiştim yaptığımda herkesin hoşuna gitti. Deneyebilirsiniz.

Malzemeler:
İstenilen miktarda çarliston biber
Hellim peyniri
Maydanoz

1 yumurta
1 çay bardağı un
1 çay bardağı galeta unu
1 çay bardağı mısır unu
Tuz
Sıvıyağ


Yapılışı

Hellim peyniri rendelenerek maydanozla karıştırılır. Biberler kaynayan suya koyularak 2-3 dakika bekletilip çıkarılırlar. Ortaları bıçakla kesilerek çekirdekleri temizlenir ve içine peynirler doldurulur. Düz bir tabağa mısırunu, un, galeta unu ve tuz eklenerek karıştırılır. (istenirse sadece bir un çeşidiyle de yapılabilir malzeme durumuna bağlı). Yumurta çırpılır. Tavaya sıvıyağ koyularak kızdırılır ve biberler önce yumurtaya ardından una bulanarak kızartılır.

Sıcak Sıcak servis yapılır. Bence güzel bir kahvaltı seçeneği oluyor.


Ben artan hellim peynirini kalıpla keserek tavada azıcık döndürüp masaya getirdim. Belki benim yemez sultana değişik gelir de iki tane yer diye ama poz vermekten öteye gitmedi