16 Şubat 2012

Sodalı Börek


Ben bu böreği çok pratik ve lezzetli buluyorum. Yufkalar kuru kuruya döşendiği için çok kısa sürede tamamlanabiliyor. Ayrıca akşam tepsiye yufkaları döşeyip buzdolabına koyduğumda ertesi gün bir tek soda ve sos karışımını dökmek kalıyor. Lezzeti de cabası altının-üstünün çıtır, ortasının ise  yumuşak olması  tadan herkese su böreği gibi dedirtiyor.
 Bu böreği pek çok kez yapmama rağmen  yayınlamak Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine  ev sahibeliği yapan Tombultarifler'e göndermek kısmet oldu. Etkinlikte kolaylıklar dilerim.

 

Malzemeler:
5 yufka
1 şişe 200ml soda
300 gr beyaz peynir
2 yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
1 su bardağı süt
Maydanoz/Dereotu

Hazırlanışı:
Peynir ve  yıkanıp doğranmış maydanoz birbirine karıştırılır. İlk yufka tepsiye düzgünce yayılarak artan kısımları tepsinin kenarlarından sarkıtılır.İki yufka aralarına hiçbirşey konmadan buruşturularak tepsiye döşenir. Üzerine  peynir maydanoz karışımı koyulur.
Diğer iki yufka da aynı şekilde  döşenir. Yalnız üste gelecek yufka biraz gergin koyularak rahat kesilebilmesi sağlanır. Tepsiden sarkan yufkalar da kenarlardan  kapatılır ve bıçakla dilimlenir böylece  ilk aşama tamamlanmış olur.
Bir kavanoz veya derin bir kaba yumurta, sıvıyağ ve süt koyularak iyice karıştırılır.  Önce soda açılarak kesilen dilimlerin arasından gezdirilerek dökülür. Her kesiğe gelmesine özen gösterilmeli, ardından yumurtalı karışımla aynı işlem yapılır ve  en az yarım saat bekletilerek (ben 1 saat beklettim) dinlendirilir. Önceden ısıtılmış 190 C'lik fırında 50-60 dakika (fırına bağlı olarak değişebilir) altı üstü kızarana kadar  pişirilir. Dilim aralıklarından tekrar  bıçakla geçilerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN.


3 yorum:

Rahşan Aydın dedi ki...

Harika görünüyor en kısa zaman da deneyeceğim Uğurcum

Uğur CAN dedi ki...

Rahşancım umarım beğenirsin çok pratik bir börektir, tembel işi bile denilebilir :)

Berna dedi ki...

Ben sodali karisimi uzerine dokerek buzdolabinda bekletiyorum. Birkac saatte olabilir, bir gunde !
Piserken firinda balon gibi kabariyor.
Pistiginde citir citir harika oluyor...
Tarifler icin tesekkurler !