Bu tarif Gülhan Kara Mutfak Okulu'ndan kazandığım kursta Pasta Eğitmeni Yetkin Batak'ın verdiği bir tarif. Tadı enfes ve kıvamı tutmamazlık etmiyor. Ben bu sefer tarife sadece yumurta sarısı eklemem gerekirken hem Ozan'la konuşup hemde hamur malzemelerini hazırladığımdan gözden kaçırıp yumurtanın tamamını ekledim. Farkettim ama artık yapacak birşey yoktu ve daha fazla un ekler toparlarım dedim. Sonucuna razıydım çünkü hata benimdi. Ama ortada hata falan yoktu mükemmel bir lezzet vardı.
Tavsiye ederim deneyin.
Malzemeler:
Hamur Malzemesi:
200 gr un
5 gr tuz (göz kararı )
2 yumurta sarısı
80 gr yağ
Yeterince su (40 gr - ½ çay bardağı)
Kiş Dolgusu:
2 yumurta
100 gr krema
50 rende kaşar (lor peyniri olabilir)
1 kuru soğan (tarifte yoktu ben ekledim)
250-300 gr ıspanak
Tuz, karabiber
(Ben peynir miktarını ve çeşitini arttırarak evde bulunan tulum, kaşar ve beyaz peynir üçlemesi yaptım, mükemmel oldu.)
Hazırlanışı.
Hamur için tüm malzemeler bir kabın içine alınarak yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır (15-20 dk.). Bir tavada önce minik doğranmış soğanlar kavrulur ardından ıspanak eklenerek sotelenir ama fazla öldürülmez. Biraz soğuması beklenir ve içine diğer kiş malzemeleri ilave edilerek kullanıma hazır hale getirilir.
Dinlenen hamur merdane ve un yardımıyla ½ cm inveliğinde açılır ve turta kalıbına yada ısıya dayanıklı bir fırın kalıbına aktarılır. Kenardan sarkan fazlalıklar olacaktır, hamur kalıbın dip kenarlarına biraz bastırılarak fazlalıklar kesilerek yada merdane ile kenarlardan geçilerek ayrılır. Hazırlanan dolgu yayılır önceden ısıtılmış 180 C'lik fırında 40-50 dakika pişirilerek servis yapılır.
Dolgu malzemesi olarak tavuk-mantar, jambon-kaşar vs'de kullanılabilir.
Afiyet Olsun
4 yorum:
Kis leri cok severim, özellikle tavuk ve pirasali.Ispanakli da nefis görünüyor,ellerine saglik ;)
Merhabalar,
krema su sivi kremalardan mi oluyor?
Buzlu ispanakla da yapabilirim, degil mi?
Cevaplariniz icin tesekkürler.
Evet, marketlerde kolaylıkla bulunabilen 200 ml'lik pakette olanlardan kullanılıyor. Ispanak taze de dondurulmuş olarak da kullanılabilir.
Sevgiler
Yorum Gönder