10 Aralık 2013

Ev Yapımı Çikolatalı ve Sade Dondurma


Kar yağdığı gün dondurma tarifi ekleyen ender şahsiyetlerden  (açıkçası garip :)) biriyim diye düşünüyorum. Ama hem birşeyler yazmak istiyordum, hemde  ekleyeceğime söz verdiğim için yaz-kış uyumsuzluğunu bir kenara bırakıyorum. İyi tarif paylaşılır; yazacağım,   yazıyorum,  yazdım.  
Tarifi Cahide-Jibek'in sayfasında gördüm bir ağustos günü, denedim  memnun kaldım, sizde isterseniz yazı beklemeden  deneyebilirsiniz.

Öncelikle Süt Reçeli diye adlandırılan süt, şeker ve kabonat karışımının kaynatılmasıyla oluşan süt reçeli hazırlanıyor.

Süt Reçeli için Malzemeler:

  • 5 su bardağı süt  (Günlük süt)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu yada karbonat
  • Süt ve şekeri tencereye koyup kaynamaya bırakın. Derin bir tencere kullanın çünkü kabartma tozu/karbonat eklenince köpürüp kabarıyor. Kaynamaya başlayınca içine kabartma tozu/karbonatı ekleyin. Çırpıcıyla karıştırın.
  • Kaynamaya devam ettikçe sütün rengi değişmeye başlayacak. Reçeli yalnız bırakmayın ki dibi tutmasın.
  • Orta hararetli ateşte ara sıra karıştırarak 1 saat kadar pişirin. Süre daha da uzayabilir. 
  • Kaşıkla alıp akıttığınızda cıvık muhallebi kıvamında olması lazım. Bekledikçe katılaştığı için çok aşırı koyulaştırmayın.
  • Pişen süt reçelini kavanoza koyun. Soğuyunca ağzını kapatıp dolaba kaldırın. Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak. Kaynamadan ötürü miktar azalıyor sütten 4'te 1 miktarında reçel ortaya çıkıyor. 
  •  Dondurma İçin Malzemeler:
  • 200 ml. lik 1 kutu süt kreması
  • 80 gr bitter çikolata
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • Ocaktan almadan içine bitter çikolata ve kakaoyu ekleyin. Çikolata eriyene kadar karıştırın. Ocağın altını kapatın.
  • Bu karışım soğuduktan sonra, soğuk kremayı mikserle kabarana kadar çırpın.
  • Sütü de ekleyip malzemelerin hepsini bir kapta homojen kıvama gelene kadar karıştırın.
  • Karışımı donduracağınız kaba boşaltın. Üzerini kapatıp buzluğa veya derin dondurucuya koyun.
  • Yaklaşık 6 saat sonra dondurma yenmeye hazır. Afiyet şeker olsun




Not: Eğer hazırda süt reçeliniz varsa çikolatayı benmari usulü eritip süt reçeline karıştırın. Kremaya eklerken mutlaka soğumuş olmalı.

Ben bazen hem çikolatalı hemde sade dondurmayı aynı anda elde etmek istediğimde hazırladığım süt reçelinin yarısına çikolatalı malzemelerin miktarını yarıya indirerek ekliyorum. 
Kalan yarıya da  süt ve kremanın yarısını  ekliyip  çırpıyorum
4 kişilik bir aileye 2 gün yetecek kadar dondurma  elde ediliyor.

Afiyet Olsun,