31 Mart 2012

Şans Kurabiyeleri (Tartoletleri)

Yarın yapılacak olan Üniversite sınavları'na girecek olan Sevgili Eda ve Ezgi'ye  şans ve başarı dilemek için yaptım bu tartoletleri.
Ayrıca Mersin'de sınava girecek olan yeğenim Berkay'a ve tüm öğrencilere bol şans ve başarı dilerim. Çok emek veriyorlar umarım herşey gönüllerince olur.



14 Mart 2012

Ispanaklı Kiş (Quich)

 Bu tarif Gülhan Kara Mutfak Okulu'ndan kazandığım kursta Pasta Eğitmeni Yetkin Batak'ın verdiği bir tarif. Tadı enfes ve kıvamı tutmamazlık etmiyor.  Ben bu sefer tarife sadece yumurta sarısı eklemem gerekirken hem Ozan'la konuşup hemde hamur  malzemelerini hazırladığımdan gözden kaçırıp yumurtanın tamamını ekledim. Farkettim ama  artık yapacak birşey yoktu ve daha fazla un ekler toparlarım dedim. Sonucuna razıydım  çünkü hata benimdi.  Ama  ortada hata falan yoktu mükemmel bir lezzet vardı.
Tavsiye ederim deneyin.




Malzemeler:
Hamur Malzemesi:
200 gr un
5 gr tuz (göz kararı )
2 yumurta sarısı
80 gr yağ
Yeterince su (40 gr - ½ çay bardağı)
Kiş Dolgusu:
2 yumurta
100 gr krema
50 rende kaşar (lor peyniri olabilir)
1 kuru soğan (tarifte yoktu  ben ekledim)
250-300 gr ıspanak
Tuz, karabiber
(Ben peynir miktarını ve çeşitini arttırarak evde bulunan tulum, kaşar ve beyaz peynir üçlemesi yaptım, mükemmel oldu.)

Hazırlanışı.
Hamur için tüm malzemeler  bir kabın içine alınarak yoğrulur ve  dinlenmeye bırakılır (15-20 dk.). Bir tavada önce minik doğranmış soğanlar kavrulur ardından ıspanak  eklenerek sotelenir ama fazla öldürülmez. Biraz soğuması beklenir ve içine  diğer kiş malzemeleri  ilave edilerek kullanıma hazır hale getirilir.

Dinlenen hamur  merdane ve un yardımıyla  ½ cm  inveliğinde açılır ve  turta kalıbına  yada ısıya  dayanıklı bir fırın kalıbına  aktarılır. Kenardan sarkan fazlalıklar olacaktır,  hamur kalıbın dip kenarlarına biraz bastırılarak fazlalıklar  kesilerek yada merdane ile kenarlardan geçilerek ayrılır. Hazırlanan dolgu yayılır önceden ısıtılmış 180 C'lik fırında 40-50 dakika  pişirilerek servis yapılır.
Dolgu malzemesi olarak tavuk-mantar, jambon-kaşar vs'de kullanılabilir.

Afiyet Olsun



4 Mart 2012

İsim Kurabiyeleri 2

Elif ve Ece'nin  bu yılki doğum günü kutlamaları biraz  daha özel. Elif 29 Şubat doğumlu dolayısıyla 4 yılda bir gününde kutlanabiliyor.  Kutlama;  kızlar partisine dönüşünce bende hem kendilerinin hemde arkadaşlarının süslü isim kurabiyelerini yapmak istedim.


                                          Elif,   Ece   Mutlu, Sağlıklı   Nice yıllar dilerim