24 Şubat 2012

Tavuklu Salata


 Bu-Salatanın tarifini arkadaşım Fatoş'tan almıştım  bir kaç kez yaptım, beğenilen bir salatadır. Bilinen bir tarif ama Bazen misafirim geleceğinde yada özel bir gün kutlayacağımızda sanki bugüne kadar hiçbir şey yapmamış gibi kitleniyorum. Aklıma hiçbir şey gelmiyor, o yüzden bilinse de  ben yine de  ekliyorum. Görmek çağrışım yaratıyor her defasında aynısını yapmasam bile  bana varyasyon yapma şansı veriyor.
Aynı zamanda pratiktir, tavuk haşlandı mı iş bitti demektir:)

 
Sevgili arkadaşım Fatoş'a da ayrıca teşekkür ederim.

Malzemeler:
1/2 kg kemiksiz tavuk kalça (Göğüs eti'de olabilir ama ben kuru buluyorum)
2 ad közlenmiş kırmızı biber
10 ad kornişon turşu
1/4 demet dereotu
1/4 demet maydanoz
1/2 kavanoz mantar (isteğe bağlı, bizde yemeyenler var eklemedim)
1/2 çay bardağı zeytinyağ (damaktadına  bağlı olarak arttırılabilir)
Tuz, karabiber, limon

Hazırlanışı:

Tavuğu haşlayıp didikleyin. O soğuyana kadar  turşuları küp küp, kımızı biberi de jülyen olarak doğrayın.
Maydanoz ve dereotu'nu da ince ince kıyarak diğer tüm malzemelerle birlikte tavuğa ekleyin ve  karıştırın.
Tadına bakarak tekrar  tuz, karabiber, yağ  yada limon eklemesi yaparak  servise  sunabilirsiniz.

19 Şubat 2012

Pepee Pasta


Bugün Ozan'ın doğum günü, dünyaya geleli dolu dolu tam üç yıl oldu. O'da bu yaş grubundaki pek çok çocuk gibi Pepee düşkünü.Bazen kendini Pepee zannediyor :)) O bu kadar severken  başka hiçbir model düşünmedim, bana çok kolaylık oldu. Ailesiyle beraber Pepeyi modellemeye çalıştım. Her biri ayrı güzel ama çalışırken en çok zevk aldığım Pepe'nin evi oldu, yeşillikler içinde çok sevimli bir ev. Laf aramızda ben bile arasıra izliyorum. Sevimli, sıcak ve eğitici bir çizgi film.


Zaten giysileri, gelen hediyeleri, posterleri, bardakları vs derken evin her tarafından Pepee'li birşey  çıkıyor.
Menümüzde;
Sodalı Börek,
Sosisli Milföylü Börek,
Zeytinyağlı Yaprak Sarması, (Yengem'den)
Patates Salatası (Yeşim'den)
Tavuklu Salata
Çift Çikolatalı Kurabiye (Tarifi Mekanımız Mutfak'tan)
Ve Pasta yer alıyordu.

Tavuklu salata ve Kurabiyenin tariflerinide ilk fırsatta ekleyeceğim.



16 Şubat 2012

Sodalı Börek


Ben bu böreği çok pratik ve lezzetli buluyorum. Yufkalar kuru kuruya döşendiği için çok kısa sürede tamamlanabiliyor. Ayrıca akşam tepsiye yufkaları döşeyip buzdolabına koyduğumda ertesi gün bir tek soda ve sos karışımını dökmek kalıyor. Lezzeti de cabası altının-üstünün çıtır, ortasının ise  yumuşak olması  tadan herkese su böreği gibi dedirtiyor.
 Bu böreği pek çok kez yapmama rağmen  yayınlamak Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine  ev sahibeliği yapan Tombultarifler'e göndermek kısmet oldu. Etkinlikte kolaylıklar dilerim.

 

Malzemeler:
5 yufka
1 şişe 200ml soda
300 gr beyaz peynir
2 yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
1 su bardağı süt
Maydanoz/Dereotu

Hazırlanışı:
Peynir ve  yıkanıp doğranmış maydanoz birbirine karıştırılır. İlk yufka tepsiye düzgünce yayılarak artan kısımları tepsinin kenarlarından sarkıtılır.İki yufka aralarına hiçbirşey konmadan buruşturularak tepsiye döşenir. Üzerine  peynir maydanoz karışımı koyulur.
Diğer iki yufka da aynı şekilde  döşenir. Yalnız üste gelecek yufka biraz gergin koyularak rahat kesilebilmesi sağlanır. Tepsiden sarkan yufkalar da kenarlardan  kapatılır ve bıçakla dilimlenir böylece  ilk aşama tamamlanmış olur.
Bir kavanoz veya derin bir kaba yumurta, sıvıyağ ve süt koyularak iyice karıştırılır.  Önce soda açılarak kesilen dilimlerin arasından gezdirilerek dökülür. Her kesiğe gelmesine özen gösterilmeli, ardından yumurtalı karışımla aynı işlem yapılır ve  en az yarım saat bekletilerek (ben 1 saat beklettim) dinlendirilir. Önceden ısıtılmış 190 C'lik fırında 50-60 dakika (fırına bağlı olarak değişebilir) altı üstü kızarana kadar  pişirilir. Dilim aralıklarından tekrar  bıçakla geçilerek servis yapılır.
AFİYET OLSUN.


14 Şubat 2012

Kalp Sosisli Sevgi Omleti


                                                  Her günümüz sevgiyle, mutlulukla geçsin.


Sabah böyle bir  manzarayla karşılaşmak pek çok kişinin hoşuna gider herhalde.  Sabah  14 Şubat şerefine eşime böyle bir sabah kahvaltısı hazırladım. İtiraf ediyorum hafta içi böyle bir şansı olmuyor ama haftasonu acısını çıkartıyoruz.

Fikir bana ait değil Sosis şekli için Ufuk Mutfakta'dan ortasındaki yumurta fikri için ise ona yazılan yorumlardan birinden  bahsediliyordu oradan  yardım aldım. Eşim'e sürpriz oldu gerçekten hoşuna gitti.
İdil'le Babası çıktıktan sonra "Eee bugün benim de Sevgililer Günüm, kendime niye yapmıyorum" dedim
ve bir tane daha yapıp afiyetle yedim.





Malzemeler:
Dilediğiniz ölçüde uzun sosis ( Kokteyl sosis olmayacak )
Bir yemek kaşığı salça
Sosisleri kızartmak için sıvıyağ
Yumurta
Tuz

Hazırlanışı;
Sosisleri baş kısımlarında 2-3 cm'lik boşluk bırakarak bıçakla diklemesine kesin.
Kesik uçları dış taraftan tersine döndererek birbirlerine kürdanla tutturun.Bu aşamada sosislerde kırılmalar olabilir. Bu sebeple yavaşça ve esneterek kıvırın. Kırılanlar damla şeklinde pişirilebilir.
Kürdanı çıkarınca açılmasınlar diye, uç kısımlarını yumurta akına batırın ve yapışmayan bir tavaya koyacağınız yağda önlü arkalı kızartın.
Kızaran sosisleri ister aynı tavada ister başka bir tencerede salça  ilavesi ile biraz daha kızarttıktan sonra, sıcak su ilave ederek, sosislerin salçalı su içinde iyice pişmesini sağlayın.

6.Sosilseri fazla sularını süzerek, başka bir tavaya alın. Tavaya biraz tereyağ  eritip sosisi koyduktan sonra otasına bir yumurta kırın ve biraz tuz ekleyin. Yumurtanın beyazının pişmesi için tava bir kapakla kapatın pişince sıcak sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.