29 Kasım 2009

Ekonomik Pizza

Aslında iki ay önce eklenmesi gerekiyordu ama kısmet bugüneymiş. Herşey derin dondurucuya kaldırılmak üzere hazırladığım domateslerden gelen kokuyla başladı. Pek iştahlı olmayan İdil'in çok güzel pizza kokuyor demesiyle gelişen pratik ve ekonomik bir pizzadır kendileri.

"Kızım evde malzememiz yok yapamayız" diye bir kere ağzımdan çıkan laf iki dakika geçmeden her annede olduğu gibi suçluluk duygusuna bıraktı yerini. Kırk yılın başı İdil birşey istemişken yapmamak olmazdı. Hemen buzdolabında yapılan araştırma sonucu bulunan bir adet yufka ile 15 dakikada ortaya çıkıverdi. Varsın mayamız, sosisimiz, mısırımız, mantarımız, zeytinimiz ve fazla zamanımız olmasın :))

Malzemeler:

1 yufka

1 çay bardağı süt

1/3 çay bardağı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı salça (Ben biberli domates sosu kullandım)
10-15 dilim ince kesilmiş sucuk yada sosis

Rendelenmiş kaşar peyniri, karabiber, kimyon

Hazırlanışı:

Süt ve sıvıyağ iyice karıştırılır. Yufka tezgaha yayılarak sütlü karışım heryerine gelecek şekilde sürülür. Yufkanın dört bir kenarı arasına karışım sürülerek ortaya katlanarak bir kare oluşturulur. Çok az yağ ile yağlanmış tavaya kare halindeki yufka alınır. Su ile seyretilen salçaya baharatlar eklenerek yufkanın üstüne sürülür, rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı serpiştirilir. (Ben sucuklar çiğ kalabilir düşüncesiyle başka bir tavada hafifçe kendi yağıyla kızarttım) . Üst malzeleri koyulur ve kalan peynirde eklenerek orta hararetli ısıda 10 dk kadar yada altı kızarana dek pişirilir.

Posted by Picasa

18 Kasım 2009

Hummus (Light)


Aslında hummus nohutla yapılır, ama biz ailece nohutla yapılanın tadını fazla keskin bulduğumuzdan bu şeklini çok daha severek yeriz. Light diye adlandırdım aslında "Yalancı Tavuk Göğsü" gibi "Yalancı Hummus"'da diyebilirdik ama yalancı diyerek bu lezzete haksızlık etmek istemedim.



Malzemeler:
4-5 adet orta boy patates
150-200 gr tahin
1 limon suyu
3 diş sarımsak
1-1,5 su bardağı su (kıvama göre değişebilir)
tuz
üzeri için; kimyon, pulbiber, zeytinyağı, maydanoz, 3-4 siyah zeytin


Yapılışı:

Patateslerin kabuğu soyularak dörde bölünür ve tuzlu suda haşlanır.(Ben düdüklü tencerede sadece 1 su bardağı suyla haşladım, tencerenin dibindeki suyuda dökmeyip püre haline getirme işleminde kullandım.) El blender'ıyla yavaş yavaş ezilir ve içine sayılan malzemelerde eklenerek iyice karştırılır. Malzemelerin hepsini tek seferde koymak yerine damak tadınıza göre azar azar eklemek daha iyi olur. Ne çok katı nede fazla akıcı bir kıvamda olmalı.

Bence Hummusun tadının yanısıra görüntüsüde iştah kabartır. Üzerine baharatlardan sonra maydanoz, zeytin ve zeytinyağı da eklenerek ikram edilir.

Ayrıca bir restaurantta zeytinyağında cevizi kavurup üzerine serpiştirip öyle ikram etmişlerdi.

O da gayet lezzetliydi. Kolay, pratik evde tahin varsa gerisi her zaman mutfağımızda olan malzemelerle değişik bir tad yakalayabilirsiniz. Tarifi benden uygulaması sizden ...

Sevgilerle





Posted by Picasa

10 Kasım 2009

Çizgi Gelin Damat Kurabiyeleri

Arkadaşım Hande geçen cumartesi evlendi. Çok güzel bir gelin olmuştu, zaten güzeldir ama gelinlikle bir harikaydı. Çok neşelidir ve kahkası hiç eksik olmaz, tam kendilerine uygun bir davetiye seçmişler. Esprili, şeker bir seçim olmuş, ona klasik Gelin-Damat kurabiyesi yapmayı düşünüyordum ama davetiyelerini görünce tamam klasikler olsun ama bu çizgi karakterler de olmalı dedim ve bu set çıktı ortaya. Ben yaparken çok zevk aldım, eğlendim. Umarım onlarda beğenmişlerdir.
Hande ve Burak'a ömür boyu mutluluklar dilerim.

Neşeleri, Mutlulukları daim olsun.







Posted by Picasa