27 Mayıs 2009

Kıymalı Pirinçli Börek


İki aydır hiçbirşey ekleyemedim kendime inanamıyorum. O kadar sevdiğim emek verdiğim sayfamı çok ihmal ettim. Yeni birşeyler denemediğimden değil aslında, işin en kolay tarafı yapmak. Bu aralar bana zor gelen kısmı yapılanı fotoğraflamak, bilgisayara aktarmak, tarifi yazmak, fotoğrafı eklemek. Hepsini birarada yapmaya vakit bulamıyorum. Tüm vakitsizliğime rağmen bu börek blogumda yeralmayı fazlasıyla hak ediyor. Mutlaka deneyenler olmuştur, çünkü geçen ayki Sofra dergisinden bir tarif. Ben bir kısmını derin dondurucuya kaldırıp daha sonra pişirdim ama lezzeti taze taze sarıp pişirildiğindeki gibi olmadı bilginize.

Malzemeler:
2 yufka
1 su bardağı pirinç
Pirinci haşlayacak kadar su
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 ad soğan (tarifte yoktu ben ekledim)
300 gr kıyma
Maydanoz
üzerine sürmek için yumurta sarısı
tuz, karabiber, pulbiber
Susam, çörekotu ve haşhaş
Hazırlanışı:
Pirinc üzerine bir kaşık sıvıyağ eklenerek haşlanır. Bu arada soğan sıvıyağda pembeleştirildikten sonra kıyma da eklenerek kavrulur. Üzerine haşlanmış pirinç ve diğer malzemeler ilave edilerek karıştırılır. Yufkalar 8 parçaya kesilerek geniş tarafına hazırlanan harçtan koyularak sigara böreği gibi sarılır. Fırın 180 C'ye ayarlanarak çalıştırılır Uçları su sürülerek yapıştırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek susam, çörekotu ve haşhaşı serpilerek fırına verilir. Üzerleri kızarana kadar pişirilir ve biraz ılınması beklenerek afiyetle yenir :)