23 Ocak 2009

Brownie

Tek sevdiğim kek çeşidi Brownie'dir, belki ileride birkaç denemeden sonra Cheesecake'ide sevebilirim. Sevgili Kardelen 'den denediğim bu tarif beni fazlasıyla mutlu etti, ona tarifi için çok teşekkür ederim. Bir browniden beklenebilecek herşey var, denemenizi şiddetle tavsiye ederim.



Malzemeler:
250 gr tereyağ
175 gr esmer şeker
175 gr beyaz şeker
4 yumurta
100 gr un
65 gr kakao
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
100 gr rendelenmiş bitter çikolata
100 gr iri dövülmüş ceviz
Dikdörgen yada kare borcam
Yapılışı:
Tereyağ eritilir ve 4 yumurta eklenerek hafifçe çırpılır. Bu karışıma şekerden başlayarak tüm malzemeler eklenir ve iyice çırpılır. Yağlanıp un serpilmiş (unun fazlalığı alınmış) kalıba boşaltılarak önceden ısıtılmış 180 c'lik fırında 30-40 dakika pişirilir (Fırına göre değişebilir ama fazla pişirilmemeli). Ortasına kürdan batırıldığında ıslaklığını koruyan bir yapıda olmalı. Biraz dinlenip ılındıktan sonra servis yapılır.
Biz sade yedik gayet zengin bir lezzeti vardı ama siz isterseniz yanına dondurma, fıstık, sos çeşitlemeleriyle dahada kalorilendirebilirsiniz :)
Mutlu Haftasonları

19 Ocak 2009

Kaşarlı Tavuk Güveç

On gündür sayfama birşey ekeleyemedim, çünkü oldukça hastaydım. Ne güzel bu sekiz ayı hastalıksız geçirdim tam da artık birşey olmaz derken hastalık beni yatağa düşürdü. Neyseki şimdi düzeldim. Hayatta sağlıklı olmak kadar önemli birşey yok.


Aklımın bir ucunda hep sayfam olmasına rağmen malesef birşey yazamadım. Ama hafta sonu kendimi biraz iyi hissedince hemen mutfağa girdim ve bu yemeği yaptım. Bildiğimiz tavuk sote ama güvece konup fırınlanınca sanki daha bir lezzetli oldu.


Malzemeler:

5 Kişilik

600 gr Tavuk (ızgaralık ve sotelik hale getirilecek)

1 pk mantar (400 gr)

1 soğan

2 sivribiber

1 domates

1 yemek kaşığı tereyağ+ 2 yem. kaşığı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı salça

Rendelenmiş Taze Kaşar

Tuz, karabiber, kekik, pulbiber

Yapılışı:

Soğanve biber doğranarak yağda kavrulur. Üzerine tavuklar eklenir ve kendi suyunu verip tekrar çekene kadar kavrulur. Bu arada mantarlar yıkanır, domates yıkanarak kabuğu soyulur ve hepsi küçük küçük kesilir. Suyunu çeken tavuğun üzerine salçası koyulur, önce domates ardındanda mantar eklenerek tencerenin ağzı kapalı bir biçimde mantarlarında pişmesi sağlandıktan sonra tuz ve baharatı katılır. Güveç kaplarına paylaştırılır.

Ben öğlen yaptım akşama fırınlanacağı için güveçlerin üstünü folyoyla kapatarak beklettim.

180 'lik fırında önce ısıtıp ardından kaşarlarını serptim ve eridiğinde de servis yaptım. Kaşarın üzerine pulbiber, karabiber serperek fırınlayacaktım ama aceleyle unuttum.

Önceden hazırlanabiliyor olması açısından misafir geleceğinde kolaylık sağlayabilecek bir tarif.

8 Ocak 2009

Kereviz Salatası

Ömrümüm yarısından sonra keşfettiğim kerevizin en pratik ve lezzetli hallerinden biri. Neredeyse her yemeğin yanına yakışacak bir tad.


Malzemeler :
2 adet orta boy kereviz
4-5 dolu yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
3 diş sarımsak
tuz
iri dövülmüş ceviz
nane, pulbiber, kimyon (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Kerevizin kabuğu soyularak yıkanır ve kararmaması için hızlı bir biçimde rendelenir. (ellere dikkat). Üzerine yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsak ve tuzu eklenerek karıştırılır. Servis yapılacağı zaman cevizleride eklenerek üstü istenilen şekilde süslenir ve servis edilir.


5 Ocak 2009

AŞURE


Benim şu aralar en çok yediğim tatlı. Vakit ayırıp yapamıyorum ama sağolsun Yengem yapıyor bende bol bol yiyorum.
Malzemeler:
1/2 kg buğday
750-800 gr şeker
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı fasulye
1/2 su bardağı üzüm
1 su bardağı doğranmış kayısı
1 avuç pirinç
10 adet karanfil
1,75-2 lt sıcak su
Üst süslemesi için;
Tarçın,
Fındık-ceviz-badem
Portakal kabuğu rendesi
Nar
Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılan nohut ve fasulye ayrı ayrı haşlanır. Buğday düdüklü tencereye koyulur ve kaynamaya başlayınca en fazla 5 dakika tutularak altı kapatılır . Tencerenin ağzı açılmadan yaklaşık bir saat kadar kendi ısısıyla şişmesi beklenir.
Şişen buğdayın üzerine akıcı kıvama gelene kadar (aslında göz kararı ama ölçmek gerekirse 1,75 ila 2 lt arasında) sıcak su koyularak sulandırılır. Bir cezvede 10 adet karanfil biraz su eklenerek kaynatılır ve bir avuç yıkanmış pirinçle beraber buğdaya eklenir.
Önceden haşlanmış fasulye, nohut, üzüm, kayısı ve şeker eklenerek buğday şekerli tadı içine çekip pirinç pişene ve kıvam biraz koyulaşana kadar kaynatılır.
Kaselere paylaştırılarak biraz soğuması beklenir ve üzeri süslenerek afiyetle yenir.

2 Ocak 2009

Y. Midye Tava Versiyon2

Aslında daha önce yayınlanan bir tarif ama tek farkı sirke yerine soda kullanılması. Tavuk göğüs eti yerine ızgaralık but eti kullandım (Birde yarısına köri kattım). Ben bu halini daha yumuşak buldum. Patates Kızartması ve Kereviz Salatası eşliğinde gayet güzel bir lezzet oldu.