31 Aralık 2008

Yeni Yıl




2009 yılının şu ana kadar yaşanmış tüm yıllardan çok daha iyi olmasını

herkese öncelikle sağlık ardından huzur, mutluluk ve para getirmesini dilerim.



Sevgilerimle Uğur




29 Aralık 2008

Bonbon Biftek

Bu yemeğin tarifi Nurhayattan ismi benden. Uzun zaman önce bu tariften bahsetmişti cumartesi denedim ve bende eşimde çok beğendik. Eşim önce bir yorum yapmadı bende "tüh herhalde beğenmedi o yüzden birşey demiyor "diye düşündüm ama yanılmışım çok beğendim harika olmuş deyip ikinciyi istedi. Nurhayatın bir diğer önerisi de pirzola ile de yapılacağı oldu, bir dahaki sefere öyle denemeli.


Malzemeler:
6 adet biftek (kişi sayısına göre artıp azalabilir)
1 pk (400 gr) mantar
1 kuru soğan
3 adet çarliston biber
2 adet domates
Sıvıyağ
tuz, karabiber, kekik

Yapılışı:

Öncelikle soğan ve biber sıvıyağda kavrulur. Mantarlar da eklenerek tencerenin kapağı kapatılır ve ağır ateşte suyunu salıp pişmesi sağlanır. (Biraz sulu kalmalı). Kabukları soyulan domates de küp küp kesilerek eklenirve pişirilir, en son tuz ve baharatlarıda karıştırılarak bir kenara alınır. Sıvıyağda etlerde önlü arkalı kızartılır. Aliminyum folya 20-25 cm büyüklüğünde parçalar kesilerek ortasına önce biftek üstünede mantarlı karışım koyulur. Folya her iki yanından ortaya doğru kapatılır her iki kenarda kalan bölümde bonbon şekeri gibi kendi etrafında döndürülür. Önceden ısıtılmış 175 C' lik fırında 45 dakika kadar pişirilir. Fırınlar farklılık gösterebiliyor arada kontrol etmekte fayda var.
Ben yanına pirinç pilavı ve kereviz salatasının yakışacağını düşündüm, onlarla birlikte servis yaptım. Başka salata ve pilav-makarna çeşitleriylede denenebilir.
Afiyet Olsun








23 Aralık 2008

Karlı Dağlar

Yaptıklarıma isim takmak hoşuma gidiyor, onlara birer kimlik, şahsiyet kazandırıyor. Yoksa muhallebili milföy pasta der çıkardık işin içinden. Özelliklede tadları güzel olmuş ise mutlaka isimlendiririm. Hem hatırlanmasıda kolay oluyor bir sürü tarif arasından kolaylıkla sıyrılabiliyor böylece :))

Bu tarifi Sevgili Zülbiye'nin evsahipliği yaptığı"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 32.HAFTA " 'ya göndererek kolaylıklar diliyorum


Tarifi daha önce yengem yapmıştı çok beğenmiştik, Bu ayki Sofra dergisinde de görünce " E yapalım artık daha ne bekliyoruz " dedim ve işte karşınızda. Dergideki miktarlar az geldi, ben oranları ikiye katladım biraz fazla olsun dedim, ertesi günede kalır diye düşündüm ama aynı gün bitti :)







Malzemeler:
12 ad Milföy
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
8 yemek kaşığı şeker
1 yumurta (ben ekledim, dergide yok)
Vanilya


Süsleme için;
Hindistancevizi/ pudra şekeri/çikolata sosu/fıstık tozu/ file badem / mevsim meyveleri vs, vs
(Siz nasıl arzu ederseniz tamamen zevke, evdeki malzemeye, hayalgücüne bağlı)

Yapılışı:

Öncelikle Milföy Hamurlarının oda ısısında çözülmeleri beklenir. Merdaneyle boyu biraz uzatılarak bıçakla ortadan ikiye kesilir. Üzerine çatalla delikler açılarak önceden ısıtılmış
200 C'lik fırında kabarıp üzerleri kızarana kadar pişirilir. Diğer tarafta muhallebi için tüm malzemeler karıştırılarak pişirilir ve vanilyası da eklenerek ateşten alınır. Biraz ılınınca pişen yarım milföyün üzerine kaşıkla kreması gezdirilir, ikinci kata da aynı işlem uygulanır. (İsterseniz 3 katlıda yapabilirsiniz). Süslenip biraz bekletildikten sonra servis edilir.
Ben iki tanesinin üzerine milföyün birini elimde ufalıyarak serpiştirdim, evde hiç malzeme yoksa o da bir seçenek olabilir. Afiyet Olsun

19 Aralık 2008

Halley Pasta Versiyon2




Aslında diğeriyle tek farkı üst süslemesi . O yüzden tarife ulaşmak için buraya bakabilirsiz.


Evde kakolu çikolata sosu kalmadığını görünce bu defa da beyaz çikolata sosuyla deneyelim bakalım nasıl oluyor dedim. Ama üstünün boş kalmasına gönlüm razı gelmezdi. Hazır böyle işenebilecek bir fonum varken acemice de olsa çiçekler açtıralım dedim.

Sosdan biraz ayırıp kırmızı sarı ve yeşil gıda boyasıyla renklendirdim. Pastayı dolapta biraz bekletip sosun katılaşmasını sağladıktan sonra minik poşetlere renkli sosları koyarak üzerine çiçek desenleri yapmaya çalıştım. Fena olmadı aslında ebru desenleri yapacaktım ama geç olmuştu onuda başka sefere deneriz.


Bu arada pasta ikinci günün sonunda lezzetinin doruklarına ulaşmıştı eklemek istedim:)

16 Aralık 2008

Ispanaklı Rulo




Bu tarifi geçen sene Anneminmutfakkokusu'nda görmüş ama bir türlü deneyememiştim. Doğum gününden iyi fırsat olmaz diye düşünüp yapmaya karar verdim değişik bir sunum ve tad oldu misafirlerim de beğendiler. Tarifi aynen yayınlıyorum ben ek olarak içine 1/2 kavanoz garnitür ekledim.


Malzemeler
450 gr ispanak (1300 gr alip yikadim, kaynayan suda cok hafif hasladim, suyunu siktim elimde kalan net ispanak 450 gr idi)
1.5 dilim ekmek (kenarlari kesilmis, islatilmis)
1 yemek kasigi galeta unu
4 yumurta
1.5 cay kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber

Dolgu Malzemesi
200 gr mascarpone (ben labne kullandım
100 gr krem peynir
Konserve misir
1/2 kavanoz garnitür
4 ad haşlanarak kabukları soyulmuş ve minik doğranarak yağda sotelenmiş kırmızı biber küpleri

Yapılışı:
Yumurta beyazlarini ayri bir kapta kar beyazi olana kadar cirpin. Islatılıp sıkılmış ekmek, dogranmis ispanak, galeta unu ve yumurta sarilarini karistirin. Tuz ve karabiber ekleyin. En son bunu diger karisima ekleyin.

Yagli kagit serilmis firin tepsinizde 18-20 dakika kadar 170 derecede (onceden isitilmis firinda) pisirin. Firindan cikardiktan 3-4 dakika sonra temiz bir mutfak havlusuna ters cevirin. Yagli kagidi cikarin. Rulo yapip sogumasi icin bekleyin.

Labne ve krem peynir krema kivamina gelene kadar cirpilir. Soguyan rulomuz acilir, icine bu peynir karisimindan suruldukten sonra misir, garnitür ve kirmizi biber rasgele yerlestirilir. Tekrar rulo yapilip, buzdolabinda servise kadar tutulur. Ben bir gece önceden yapıp ertesi gün ikram ettim. Üstüne ise süzme yoğurt ve mayonezi karıştırıp şerit halinde sıktım ve kırmızı biberle süsledim.

15 Aralık 2008

İdil Doğum Günü

İdil'in doğum günü için hazırladıklarımdan birkaç örneği paylaşmak istedim. Doğum günü deyince insanın aklına ilk pasta gelir ama telaşımdan herşeyin fotoğrafını çekmişim de pastanınkini unutmuşum malesef :) Bu aralar unuttuğum şeylerin sayısı artmaya başladı zaten, son ayda neler neler unutacağım kimbilir :)


Pastayı tarif etmek gerekirse çikolata ganaj ve Winx kızlarından oluştuğunu söyleyebilirim.

Menümüz
Ispanaklı Rulo




Yufkalı Köfte/Biberli-Domatesli Sos ile


Sosisli Sigara Böreği




Renkli Patates Topları

Makarna Salatası (Yengem yaptı)


Çiçek ve Kelebek Kurabiyeler





ve Pastadan oluşuyordu.

8 Aralık 2008

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Herkesin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlar;
Sağlık , Mutluluk ve Huzurla geçirmelerini dilerim.
Bizim kokoşlar bayram sebebiyle Koyun-Kuzu-Koç kılığına bürünmüşler.
Sırıtan kuzu seneye başına geleceklerden habersiz bir şekilde bakınıyor.


Çok acele yapıldığından hatalarımız, orantısızlığımız affola
Herkese Sevgilerimle,

4 Aralık 2008

Çiğ Börek

Kasım ayı blogum açısından çok verimsiz geçti. Doğru dürüst birşey ekleyemedim bunda en büyük etki aslında foto. makinemdi iyi bir görüntü yakalayamacağımı bildiğimden oldukça iştahsız davrandım. Ama bu tarifi mutlaka yayınlamalıyım diye düşündüm. Yengem yine döktürdü ve bize Çiğ Börek Ziyafeti çekti. Benim için ayran diğerleri için ise cola eşliğinde mükemmel bir lezzet oldu.


Biz kalabalıktık siz oranları yarı yarıya azaltalarak deneyebilirsiniz.


Malzemeler:
500 gr kıyma
4 soğan
4 domates
7-8 sivri biber
2 kahve fincanı su
maydanoz
karabiber, tuz
Hamuru için;
1 yumurta
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı karbonat
tuz
Aldığı kadar un
Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Öncelikle hamurun yoğrulması için tüm malzemeler biraraya getirilerek, çok yumuşak olmayan bir hamur hazırlanır. Yarım saat kadar dinlendirilir. Diğer tarafta iç malzeme için soğan, domates, biber, maydanoz ince ince doğranır karabiber, tuz ve su eklenerek karıştırılır.
Buraya kadar tek kişinin rahatlıkla yapacağı işlemler var. Bundan sonra ise açma ve kızartma yapılacağından gönüllü birini bulmakta fayda var :)
Hamurdan küçük portakal büyüklüğünde bezeler koparılarak pasta tabağı büyüklüğünde açılır içine malzemesi koyulur ve ikiye katlanarak kapatılır. Yengemde hamurun ağzını şekilli olarak kapatmaya yarayan bir alet vardı onunla yaptık ama yoksa parmak ucuyla bastırılarak da kapatılabilir. Orta ayardaki ateşte kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak biraz ılınması beklenir ve Afiyetle Yenir.