31 Ekim 2008

Fırınım Olmadan Asla

Mufakta ençok kullandığım cihazdır Fırınım. (Dikkatinizi çekerim F'yi büyük harfle yazdım çünki gerçekten özeldir benim için) Kettle bile ikinci sırada gelir. Böreklerim, poğaçalarım, keklerim, pastalarım, kurabiyelerim ve yemeklerimdeki tadı fırınıma borçluyum. Bu kadar anlattım ya kesin iki hafta içinde bozulur :)

Benim için bu kadar özel birşeyi tabiki çok özel bir etkinlik olan pekçok şeyi sayesinde öğrendiğimiz Sevgili Ayşe Yaman'ın evsahibesi olduğu "Şeker Hamuru Ye" etkinliği için hazırlamaya çalıştım. Aslında son dakikacı değilimdir ama bu sefer elimde olmayan sebeplerden ötürü son güne hatta son saatlere kadar sarktı. Bu etkinlikten çok şey öğreneceğime eminim. Kolay Gelsin Ayşe Yaman

Ayrıca Vildan'a çok teşekkür ederim kızcağız izin gününde işlerini yarım bırakarak bana Fotoğraf Makinesini getirdi, zaman ayırıp mail attı Çok Teşekkürler Vildancım.






Petit-beure bisküvilerin arasına bitter ganaj'dan oluşan kremasını sürerek fırın formuna getirdim. Ardından tepsiler, fırın kapağı, kurabiyeler, börekler derken ortaya bu görüntü çıktı.


















28 Ekim 2008

Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu Olsun. Yüzyıllar boyu kutlanır inşallah.



İdil'in okulu için hazırladığım Bayrakları çocuklar çok sevmişler.

Fotoğraf makinam serviste o yüzden eskisiyle idare ediyorum, görüntüler bir süre daha iyi olamayacak galiba.

Tekrar Beraberiz

Bu kısa süreli ayrılık bile bana inanılmaz uzun geldi umarım bir daha yaşanmaz.

Herkese Sevgiler

25 Ekim 2008

21 Ekim 2008

Garnitürlü Kereviz Tabağı

Çocukluğumda hiç sevmediğim, kokusundan hoşlanmadığım sebzeyi şimdi baştacı ediyorum. Zaman insanı epey değiştiriyor. Son yıllarda ise asıl kokusu hoşuma gidiyor. Kış sebzelerinin bence en güzeli. Malzemeler:
3 adet kereviz
2 ortaboy soğan
1 havuç
1 iri patates
1/2 su bardağı bezelye
1 limon
1/2 yemek kaşığı un
Zeytinyağ
Tuz
Su

Yapılışı:

Soğanlar piyazlık doğranır zeytinyağında kavrulmaya başlanır. Bu arada havuç ve patates küp küp doğranır, bezelyeyle birlikte hepsi tencereye eklenir ve kavrulur. Kerevizler soyulur, büyüklüğüne bağlı olarak 3 yada 4 halka olarak kesilir. Diğerlerini hazırlayana kadar kararmaması için limonlu suya koyulur.
Kesme işlemi bittikten sonra kerevizler kavrulan garnitürün üzerine 2 yada 3 sıra olarak dizilir. Limon sıkılır üzerine un , tuz eklenerek karıştırılır ve yemeğin üzerine gezdirilir. Üzerini geçecek kadar su koyulur ve önce harlı ateşte ardından kısık ateşte suyu oldukça az kalana kadar pişirilir. Yinede kerevizleri ara sıra çatalla kontrol etmekte fayda var.Pişirme süresi 1 saati geçiyor ama kısık ateş sözkonusu olduğunda yemeğin lezzetide o oranda artıyor. Piştikten sonra soğumaya bırakılır, servis yapacağınız tabağa kerevizler dizilir, üzerine garnitürü paylaştırılır ve ister ılık ister soğuk servis edilir.
Afiyet Olsun

20 Ekim 2008

Arkadaşlık Ödülü

ULUSLARARASI ARKADAŞLIK ÖDÜLÜ/FRİENDSHİP AROUND THE WORLD AWARD




Ödüllendim


Uluslararası arkadaşılık ödülüne arkadaşım Sinem beni de layık görmüş kendisine çok teşekkür ederim. Dünya çapında arkadaşlarınız olan bloggerları tanıtmak amaçlı bir ödül. Ödül sürekli alıcı tarafından devrediliyor ve her alan kişi kendine gönderenden 1 fazla kişiye yollamalıymış bunu. Ödülün aynı kişilere dönmemesi için arkadaşınızın listesindeki blogları eklememeniz gerek, tekrar teşekkür ederek bende


Çikolata Soslu Elmalı Toplar

Çikolata Fabrikası olan birinden :) yani canım Neslihandan başka bir konu seçmesi beklenmezdi zaten. Evsahibeliği yaptığı etkinlik Çikolata&Meyve Ye.
Konu süper ama ben değişik bir şey yapmak için günlerce düşünüp kafamda binbir çeşit hazırlamışken zamansızlıktan çıka çıka belki de herkesin bildiği bu tarif çıktı. Ama bu etkinlik sayesinde süper tarifler göreceğimizden eminim. Neslihancım kolay gelsin.








Malzemeler:
5 elma
1,5 pk petit beure bisküvi
1 pk Dr. Otker Çikolata sosu yada Çikolatalı Puding
2,5 su bardağı süt
istenirse içi ve üstü için hindistan cevizi, fındık, ceviz koyulabilir
Yapılışı:
Elmalar rendelenir, bisküviler kırılarak birbirine karıştırılır. Karışım sulu gibiyse biraz daha bisküvi eklenir. Ceviz büyüklüğünde alınarak yuvarlanır ve top şekli verilir. Çikolata sosu pişirilir ve soğutulur. Elmalı topların üzerine gezdirilir. İstenirse üstü süslenir ve servis edilene kadar buzdolabında bekletilir. Pratik ve hafif bir tatlı Afiyet Olsun.

16 Ekim 2008

Gökkuşağı Pilav

Bu renkli pilavı birkaç yıl önce bir sitede görmüştüm ama not almadığım için şu an adını hatırlayıp yazamıyorum. Normal pilav pişirmekten biraz daha fazla zaman alsada görüntüsü nedeniyle ben arada sırada değişiklik aradığım dönemlerde yapıyorum.




Malzemeler:
3 bardak pirinç
3 bardak su
3 yemek kaşığı tereyağ
2 domates
10 dal ıspanak
tuz

Yapılışı:
Öncelikle pirinç ve tuz sıcak suyla birer ölçü olarak ıslatılır ve yarım saat bekletilir. Ispanak yıkanarak yaprak kısımları çok az suda haşlanır. Rondo veya el blender'ından geçirilerek püre haline getirilir. Domatesin kabukları soyularak oda blender'dan geçirilir.
Üç ayrı tencereye yağ koyularak kızdırılır, birine domates, diğerine ıspanak koyulup biraz çevrilir. Üçüncü tencereye ise bir bardak su ve tuzu koyularak kaynaması beklenir. (üçünü aynı anda yapmak biraz karışıklık yaratabilir o nedenle ben sade pilavı en sona bırakıyorum) Domatesli ve ıspanaklı pilava bir bardak su fazla geleceğinden 3/4' ü koyulur , tuzu eklenir ve kaynatılır. Bu arada pirinçte bol suda beyaz suyu gidene kadar yıkanır ve tencerelere koyulur.
Önce harlı ateşte ardından suyunu biraz çekip göz göz olunca oldukça kısık ateşte pişirilir.
Altı kapatıldıktan sonra ben çok az da zeytinyağ gezdiriyorum. Pilavı karıştırmadan önce tencerenin ağzına kağıt havlu koyulur, kapağı kapatılıp 3-5 dakika dinlendirilir.
Pilav karıştırılır ve şeklini beğendiğiniz bir kek kalıbına üç eşit parça halinde yada istenilen miktarlarda renk renk koyulup kaşıkla bastırılarak sıkıştırılır. Büyük bir servis tabağına kalıp ters çevrilerek ve istenirse ortası yada kenarları süslenerek servis yapılır.
Afiyet Olsun

13 Ekim 2008

Çizgili Kurabiye (DALTONLAR)

Çizgili kurabiye dedim ama aslında Neslihan'ın bulduğu isim çok yakıştı bunlara. Daltonlar da diyebiliriz :)) Teşekkürler Neslihan .
Malzemeler:
1 yumurta (Oda sıcaklığında)
250 gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
3,5 su bardağı elenmiş un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
2-3 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:
Tereyağ ve şeker krema kıvamına gelene dek yoğurulur, yumurta eklenerek karıştırılır. Un kabartma tozu, vanilya ve azar azar un eklenir. Unun hepsi konmadan hamurun yarısı ayrılır (ona kakao katılacak). Diğer hamura un konmaya devam edilerek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan ama çok da katı olmayan bir hamur haline getirilir. Buzdolabına koyulur. Ayrılan sade hamura kakao ve gerekiyorsa biraz da un katılarak kulak memesi yumuşaklığına getirilir. Buzdolabında her ikisi de yarım saat kadar bekletilir.

Fırın 160 C’ye getirilerek çalıştırılır. Her iki hamurda merdane ile 3 mm kalınlığında açılarak 4 cm eninde şeritler halinde kesilir. Bir sade bir kakaolu olmak üzere 8 kat üst üste konur ve 1 cm kalınlığında kesilerek tepsiye yerleştirilir ve 10-15 dakika kadar üzeri fazla kızartılmadan pişirilir.
Afiyet Olsun

10 Ekim 2008

Mantı

Mantıyı Yengem yaptı ben çok az bir kısmına yardım ettim. Dayımında katkıları yok sayılamaz. Zaten şu aralar o kadar uzun süreler alan yemekleri yapamam, daha sonra belki. Mantı, sarma zor iştir. Zor yemekler yengemden sorulur hem üşenmez, hem de süper yapar. Bu şekildeki mantıyı çok severim bana çocukluğumda rahmetli anneannemim yaptıklarını hatırlatıyor.
6-7 kişiye yetecek miktarda idi. Daha az kişiyseniz oranları azaltabilirsiniz.

Malzemeler:
5 su bardağı un
Tuz
Su
300 gr kıyma
1 soğan
Karabiber
Zeytinyağ
Pulbiber
Nane

Yapılışı:
Un, su ve tuz ile hamur yoğurulur. Biraz sert kıvamli olması gerekiyor, çünkü yufkaların açılma safhaları uzun sürdüğünden yayılıp gevşeyebilirler. 4 yada 5 bezeye ayrılarak üstü temiz bir bezle kapatılır. Soğan çok ince olmak kaydıyla doğranır, kıyma, tuz ve karabiberi karıştırılarak iç harcı hazırlanmış olur. Buraya kadar kolay iş bundan sonra başlıyor yufkalar açılır, kare kare kesilir, kıymaları koyulur, tek tek kapatılır düzgün bir biçimde kağıt havlu serilmiş tepsiye dizilir. Ne kolay anlattım 2 satırda bitiverdi :)
Son bezenin bitmesine yakın suyu kaynatılır içine tuz, yağ eklenir ve mantılar atılır pişince kevgir yardımıyla suyundan alınır. (Ama suyu kesinlikle atılmaz çorba yapımında kullanılır)
Sarmısaklı yoğurt hazırlanır, minik bir tavada yağ kızdırılır ve ocağın altı kapatılır, pul biber koyulur ve nefis sosu da hazırlandıktan sonra geriye bir tek yemek kalmıştır. Afiyet Olsunn


















8 Ekim 2008

Muzlu Pasta

Onur'cuğumun doğum günü pastasını hazırlamak için çok az vaktim vardı. Aslında niyetim kekini pişirmek şöyle güzel bir krema hazırlamak şeker hamuruyla temalı onun tarzına uygun birşeyler yapmaktı ama malesef vaktim azdı. Dolayısıyla herşey hazır oldu benim pek içime sinmesede tadını çok beğendiler.
Malzemeler:
3 katlı kakaolu Pastaban (bence herzaman UNO)
2 paket muzlu Crem Ole
Süt
5-6 Muz
Damla Çikolata
Keki ıslatmak için sade hazırlanmış 1 fincan nescafe
Yapılışı:
Crem Oleler çırpılır, kekin ilk katı nescafeyle ıslatılır. Krema, damla çikolata ve dilimlenmiş muzlar dizilir. Diğer katlarada aynı işlem yapılarak kalan krema pastanın üstüne ve yanlarına düzgünce sıvanır. Hindistan cevizi yada beyaz çikolata rendesi de olabilirdi ama pasta denince benim aklıma çikolata, kakao geldiğinden üstünün beyaz olmasına gönlüm razı gelmedi. Hemen kakao eledim, yanlarını da fıstıkla kapladım. Üstüne de şablonla pudra şekeri serpince günün anlam ve önemine uygun bir pasta kısacık zamanda çıkmış oldu.
Nice Yıllara Onur, sağlıkla, hepbirlikte

Pazar Kahvaltısı

Haftaiçi tostla, poğaçayla kahvaltıya benzer birşeyler yaptığımızdan pazar kahvaltılarının yeri, zevki ve tadı bir başka oluyor. Benim için bu masada vazgeçilmezler börek ve domates, eşim için reçel, kızım için ise hiçbirşey mümkünse bir süt içip kalksın.
Burada Zahter adıyla satılan bir karışım bize Suriyedeki akrabalarımız tarafından gönderilmişti. İçinde susam, kimyon, tuz, limontuzu ve adını bilmediğim pekçok baharattan oluşan bir karışım.
Ekmeğinizi önce zeytinyağa ardından zahter'e batırıp yiyorsunuz ben seviyorum ama yeni tadlara açık olmayanlara garip gelebilir
Vişne reçelini çok sevdiğim bir müşterim kendi elleriyle yapıp getirmişti, çok lezzetliydi ellerine sağlık.
Börek ise soğan, biber ve kıymanın kavrulup, baharat eklenerek sigara böreği şeklinde sarılıp bu sefer yağda kızartılmasıyla oluştu. Çok severim anlatırken bile kokusunu duydum sanki.

6 Ekim 2008

Çikolata Soslu Tavuk Göğsü

Tavuk göğsü dediysem gerçeği sanılmasın tamamen yalancısından ama gayet lezzetli. Üzerindeki çikolata sosu ise lezzetine lezzet katıyor. Sütlü tatlıları yeni yeni sevmeye başlamama rağmen bunu her öğünde bıkmadan yiyebilirim :)
Birsel ve İrem 'in ev sabibeliği yaptığı Porselen Demlik etkinliğine gidiyor bu tatlı. Şimdiden kolay gelsin.
Malzemeler:
125 gr tereyağ
2 çay bardağı un
1,5 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 lt süt
1 pk vanilya
Damla sakızı

Çikolata Sosu İçin:
2,5 su bardağı süt
1 pk Dr Otker Çikolata Sosu

Yapılışı:

Un ve yağ kavrulur. Üzerine süt , şeker eklenir ve karıştırılırarak muhallebi gibi pişirilir. (Topaklanma olursa el blender'iyle çırpılabilir.) Biraz nefes alıp sıcaklığı gidince vanilya , dövülmüş damla sakızı ve hindistan cevizi eklenerek mikserle yada el blenderiyle 10 dakika çırpılır. Ben 5 dakika çırptım yeterli oldu göz göz olması lazım. Sudan geçirilmiş bir borcama dökülür ve soğuması beklenir. Daha sonra buzdolabına koyulur

Çikolata sosu da sütle pişirilerek soğutulur, karıştırılarak üstünün kabuk tutmaması sağlanır ve iyice soğuyunca tavuk göğsünün üzerine dökülür. Ben üstünü fıstıkla süsledim başka çeşitlemeler de yapılabilir. Tamamen sizin zevkinize kalmış , Afiyetler Olsun.

3 Ekim 2008

Buğday Salatası

Yengem geçenlerde Oktay Usta'dan yapımını izlediği salatayı denemek istemişti. Tesadüfen bende hazırlanma safhalarına yetiştim hem lezzetli hemde sağlıklı bir salata tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 su bardağı buğday
Taze soğan
Kıvırcık
Maydanoz
Dereotu
Radika (Roka kullandık)
Nar ekşisi ( yada Limon)
Tuz
Karabiber (tarifte yoktu ama bence yakışırdı)
Ceviz
Süsleme için domates

Yapılışı:
Buğdağ düdüklü tencere yada normal tencerede haşlanır. Soğuması beklenirken tüm yeşillikler yıkanır doğranır, cevizlerden birkaç tane ayrılarak gerisi kırılır. Buğdayın üstüne tuz, nar ekşisi ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Üzeri domates ve cevizle renklendirilerek servis yapılır. Afiyet Olsun
Bir tabakla yetinemiyorsunuz bilginize ..