29 Eylül 2008

Bayramınız Kutlu Olsun

Şeker, Lokum tadında bir Bayram geçirmeniz dileğiyle



Baklava

Bayram tatlısız olmaz, Afillo marka hazır baklava yufkası kullanarak Cevizli Baklava yaptım.
İlk kez hazır yufkayla yapmama rağmen güzel oldu tadı, kabarışı, şerbeti gayet kıvamındaydı.
Tarif paketlerin arkasında olduğundan yazmıyorum. Birebir uygulandığında sonuç oldukça başarılı.




26 Eylül 2008

Fıstık Krokanlı Kek

Pratik, kısa sürede hazırlanan kek-turta aralığında bir tatlı, tadanlar beğendi. 5 dakikada malzemeler hazırlandı 10 dakikada pişti. Aniden gelen misafirler için çay demlenene kadar hazırlanıp biraz soğutulup sunulabilecek şipşak bir seçenek. Bu tarif Ankara'da oturan Sevgili Sıdıka Ablamdan, ona da çok teşekkür ediyorum. Şipşak Tarifler 'i düzenleyen Sevgili Eda'ya kolay gelsin diyerek ekliyorum.
Malzemeler:
Kakaolu hazır pastabanın 1 katı
1 yumurta
1 su bardağı kırılmış yer fıstığı
1 çay bardağı toz şeker (biraz azaltılabilir)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı hindistan cevizi
1-2 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:
Fırın Sadece üst kat olmak üzere 180C'ye ayarlanarak çalıştırılır. Yumurta çırpılır diğer tüm malzemeler eklenerek karıştırılır. Kekin üzerine yayılır ve 10 dakika pişirilir. Soğuması beklenip servis yapılır. Afiyet olsun.

Not: Fırından çıktığında üstü yumuşak oluyor pişmedi diye endişelenmeyin soğudukça sertleşip lezzeti artıyor.

Kadir Geceniz Mübarek Olsun


25 Eylül 2008

Soslu Biber-Havuç Salatası

Herkesin bildiği şeyler ama bazen insanın aklına ne yapacağı bir türlü gelmiyor. Sanki hiç mutfağa girmemiş yada yemek, pasta, börek pişirmemiş gibi hissediyorum. Kilitleniyorum o yüzden arşive ekliyorum ki böyle kilit günlerimde bana yol göstersin diye :)


Biberleri közledim, domateslerin kabuklarını soyarak minik minik doğradım. Bir sarımsak ve bir yemek kaşığı yağı kızdırarak domatesleri ve tuzunu ekledim ve soteledim. Biberlerin üzerine gezdirdim ve biraz ılınınca afiyetle yedik.

Havuç salatasını iki yıldır yapmıyordum niyeyse aslında ne kadar faydalıdır.
5-6 adet havuç yıkanır soyulur ve rendelenir. 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ ile yumuşayana kadar biraz sotelenir. Soğuduktan sonra 2 kaşık sarmısaklı yoğurt istenirse yarım kaşık kadar da mayonez katılarak karıştırılır. Üzeri pulbiber, nane yada maydanozla süslenerek servis yapılır.




Alaca

Bu tarifi sevgili arkadaşım Bizim Evin Aşçısı Kübra'da gördüm. Daha tarifi okurken bile ne kadar lezzetli olduğu anlaşılıyordu. Teşekkürler Kübra tarifini paylaştığın için. Denedim herkes tarafından beğeni aldı , sizede tavsiye ederim. Asıl adı Kremalı Kırmızı Biber olmasına rağmen ben renginden dolayı kısaca Alaca dedim hangisi hoşunuza giderse siz onu kullanırsınız.


Malzemeler:
6-7 adet kırmızı biber
1 yumurta
1 pk (200 ml) krema
Un
Sıvıyağ

Yapılışı: Biberler közlenir (ben fırında közledim), soğuyunca kabukları soyulur. Bir yumurta çırpılır. Düz bir tabağa un koyularak biber önce yumurtaya ardından una bulanır az yağlı tavada önlü arkalı kızartılır. Biberler bir başka kaba alınarak üzerine tuz ve krema dökülür. Oldukça kısık ateşte krema kendini çekene kadar tutulur ve ardından servis edilir.

Bir Öneri: Ben una bulayıp kızartma aşamasından sonra bir kısmını dolaba kaldırıp daha sonra kullandım. Tadında bir değişme olmadı, vakit olduğunda yapılıp acil misafirler için bir seçenek olarak saklanabilir.

24 Eylül 2008

İkinci Mutluluk

Bilin bakalım bu fotoğrafı niçin yayınladım?Dünra tatlısı bir kızımız (İdil'imiz) var dün öğrendiğimize göre kısmetse Şubat ayında birde oğlumuz olacak. İsim önerilerinizi bekliyorum sevgili Arkadaşlar.


22 Eylül 2008

Figürlü Krepler

İdil'e birşeyler yedirme çabalarından ortaya çıkan sonuçlar bunlar. Başka çocukların bayıla bayıla yediği tekrar istediği yemekler bizim evde binbir uğraşla yedirilir. İştahsız çocuk annelerine belki bir faydası olur diye yayınlıyorum.
Krep tarifini daha önce verdiğim için yazmıyorum sadece bu sefer ölçüyü yarıya indirdim.
Süslemelerde tatlı seçeneği için damla çikolata tuzlu seçeneği içinde çiçek kalıbımla kestiğim peynir, zeytin, domatesleri kullandım.







19 Eylül 2008

İstim Kebabı




10 Kişilik
Malzemeler:
6-7 adet uzun patlıcan (iri bir patlıcandan 4 dilim kesilerek 2 adet elde ediliyor)
750 gr kıyma
1 pk köfte harcı
4 domates (ikisi sosu için)
4-5 biber
salça, tuz, karabiber
Kızartmak için sıvıyağ
1 su bardağı sıcak su

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyularak boylamasına yarım cm kalınlığında kesilir ve tuzlu suda acısının çıkması için yarım saat bekletilir. Bu arada kıyma ve harç yoğurularak ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlanır ve üstü kapalı şekilde buzdolabında dinlendirilir.
Sıvıyağ kızdırılır ve patlıcanlar kurutularak önlü arkalı kızartılır. (Fazla yağını atması için ben tavadan aldığımda limonlu soğuk suya batırıp çıkardım ve kağıt kavlu üzerine aldım). Bir başka küçük ve derin bir tavada da köfteler kızartılır.

Bir patlıcan enine bir patlıcan boyuna üstüste koyularak artı şekli verilir. Ortasına köfte yerleştirilir ve patlıcanlar kapatılırak bir kürdanla sabitlenir. Kürdanlarada birer parça domates ve biber geçirilerek tamamlanır. Bir fırın kabına yerleştirilir. Domatesin kabuğu soyularak el blenderiyle sıvı hale getirilir, üzerine sıcak su, biraz salça, tuz ve karabiberi eklenerek karıştırılır ve heryerine eşit gelecek şekilde dökülür. 200 C'lik fırında suyunu biraz çekip domateslerin üzeri kızarana kadar pişirilir.

İftar Sofrası-Peynir Sepeti

Haftasonu gelen misafirlerimiz için hazırladığım sofrayı ve Sevgili Ufuk'un http://ufukmutfakta.blogspot.com/2008/09/iftariyelik-ekmek-sepeti.html blogunda görüp ilham aldığım iftariyelik sepetin değişik bir versiyonunu paylaşmak istedim. Tchibo mağazasından aldığım salata dilimleyicisini başka nerede kullanabilirim diye düşünürken aklıma bu fikir geldi. Dar zamanda, fazla kafa yoramadan yaptığım ve fazla da malzeme bulamadığım için istediğim görüntüyü tam yakalayamadım ama benim dışında herkes beğendiğinden
“ben bu kadarını yaptım siz daha iyisini yaparsınız sadece fikir olsun” diyerek ekliyorum.





Peynir Sepeti:

Uzun blok kaşar peyniri ince şeritler halinde kesilir. Taban olarak kullanmak için ise yaklaşık 1 cm kalınlığında kare yada dikdörtgen olarak kesilir. Kürdanlar 3 cm aralıklarla tabana batırılır ve şerit peynirler sepet örer gibi kürdanların arasında dolaştırılır. Kalan fazlalıklar kesilir, içi isteğe bağlı şekilde düzenlenir. İstenirse yine iki şerit birbirine sarılarak sapı oluşturulabilir.

Menüde
Mercimek çorbası
İstim kebabı
Pilav
Peynir Sepeti-İftariyelikler
Paçanga Böreği
Havuç salatası
Semizotu salatası
Kremalı kırmızı biber
Yeşim’in yapıp getirdiği Güllaç
Baklava vardı.

17 Eylül 2008

Kayısı Suyu


Hazır ürünleri sevmiyorum o nedenle yengemin taktiğini kullanarak Kayısı suyu yapmak istedim
Hoşafı yapıp içerken uğraşmak yerine suyunu yapıp bardak bardak içmeyi tercih ettik. Gayet doğal ve hiç şekeri olmayan bir içecek kendi tadı yeterli geliyor..


Malzemeler
1 paket kuru Kayısı (miktar size bağlı) ve Su
Malzemeler bundan ibaret
Kayısılar sudan geçirilerek yıkanır dörde bölünür ve bir tencereye alınır. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su eklenerek yumuşayıncaya kadar kaynatılır. El Blender'iyle püre, hatta sıvı hale getirilir ve ince bir süzgeçten geçirilir. Soğuduktan sonra yoğunluğuna bakılarak biraz su eklenir ve içilecek kıvama getirilir. Afiyetle içilir.

Kaşarlı Sucuklu Dilimler


Sahurda değişik ne yapılabilir düşüncesinden ortaya çıkan pratik ve lezzetli bir tarif. Siz yeterki işe başlamadan önce fırını çalıştırın 10 dakikada olup bitiveriyor. Yanında da ev yapımı kayısı suyuyla gayet güzel oluyor. Gece fotoğrafı olduğundan gölgeli olmasın diye şekilden şekile girdim açısı pek iyi olmadı.

Malzemeler:
Tost ekmeği
Kaşar Peyniri
Sucuk
Pulbiber, kekik
Fırın
Ekmeklerin üzerine malzemeler koyulur ve 175 C'lik fırına verilir(fırının sadece üst katı çalıştırılmalı).
İşte bu kadar

16 Eylül 2008

Dil Peynirli Börek, Mantar Salatası

Geçen hafta gelen arkadaşlarımız için hazırdadığım iftar sofrasından birkaç tarif eklemek istedim. Malesef yemeklerimizin fotoğrafını çekmemişim malum iftar telaşı.
Böreğin tarifi sevgili arkadaşım Banu' ya ait onada ayrıca teşekkür ederim. Laf aramızda çok lezzetli şeyler yapar.





Dil Peynirli Börek
Malzemeler:
3 adet yufka
1 paket dil peyniri (4-5 parça)
150 gr beyaz peynir
1/2 lt süt
3 yumurta

Yapılışı:
Dil peyniri uzun şeritler halinde parçalanır, beyaz peynir ezilerek ufalanır. Bir yufka 8 eşit parça olacak şekilde kesilir. Sigara böreği yapar gibi yufkanın geniş taradına dil ve beyaz peynir koyularak geniş ve fazla sıkı olmayan bir şekilde sarılır ve bir borcama dipdibe gelecek şekilde dizilir. Süt ve yumurta çırpılarak böreklerin üzerine dökülür ve buzdolabında bir gece yada 7-8 saat dinlendirildikten sonra önceden ısıtılmış 200 C'lik fırında pişirilir. Önce balon gibi kabarıyor ardından iniyor ama tadı oldukça lezzetli ve kolay bir tarif.



Mantar Salatası:
1 paket Kültür Mantarı
3-4 kaşık koyu yoğurt
1 diş sarımsak
tuz, limon suyu

Yapılışı:
Mantarlar yıkayıp dörde bölünür. Bir tencereye alnır üzerine su ve birkaç damla limon suyu damlatılarak yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Suyu süzülerek soğuması beklenir bu arada sarmısaklı yoğurt hazırlanır ve mantarla karıştırılır. Üzerini süslemek için isteğe bağlı olarak çok az zeytinyağı, pulbiber yada maydanoz kullanılarak biraz dinlendirilerek servise sunulur.

15 Eylül 2008

Güllaç



Ramazan ayının klasiği olan Güllaç bu yılda soframızı süsledi. İftar Bereketi-2 etkinliğinde 3. durak olan http://gelibolu17.blogspot.com/2008/09/iftar-bereketi-etkinlii-3.html 'ye gidiyor bu tarif. Paketteki tarif aynen uygulanmıştır ama ben tekrar yazıyorum.











Malzemeler:
1 Pk Gülaç (Saffet Abdullah tercihim)
3 lt süt (bence 2,5 lt olmalı)
1 kg şeker (bence 750 gr olmalı)
Süsleme için isteğe bağlı :
Fıstık, file badem, file fındık
Kiraz şekerlemesi (bulamadım evdeki renkli şekerler)
Yapılışı:
Süt ve şeker kaynatılır. Ilık hale gelince güllacın parlak tarafı size bakacak şekilde tepsiye koyularak üzerine birkaç kepçe süt gezdirilir. Diğer güllaç yaprakları için aynı işlem uygulanarak yarıya gelince arasına malzemesi koyulur ve aynı sıralamayla devam edilir. Yarım saat dolapta bekletildikten sonra üst süslemesi yapılır. Dilimlenerek Afiyetle yenir.

Not: Sütün bozulma ihtimaline karşılık oda sıcaklığında fazla bekletilmeyip buzdolabında saklanır.

12 Eylül 2008

Patlıcanlı Köfte

Benim çok sevdiğim kolay bir fırın yemeği. Piştikten sonra çekmeye fırsat bulamadım ama öncesi bir fikir verebilir sanırım.

Malzemeler:
4-5 adet patlıcan
750 gr kıyma
1 pk köfte harcı
maydonoz
4-5 adet domates
tuz, karabiber, kekik
1 yem kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Patlıcanlar alacalı soyularak 1 parmaktan biraz kalın olacak şekilde halka halka kesilerek acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletilir. Bu arada kıyma, köfte harcı ve maydanoz yoğrulur. Ben biraz irice köfteler yapıyorum çünkü pişince küçülüyorlar. Patlıcanlar sudan çıkarılarak fırına girebilecek bir kaba dik değilde biraz eğik vaziyette bir patlıcan-bir köfte sıralamasıyla dizilir.
Domateslerin kabuğu soyularak el blenderinde çekilerek sıvı hale getirilir. İçine salça, karabiber, kekik ve sıcak su eklenerek karıştırılır ve köfte-patlıcanların heryerine gelecek şekilde gezdirilerek 200 C'lik fırında yaklaşık 45 dakika 1 saat aralığında pişirilir. Üstüi kurur gibi olursa yemeğin suyudan alarak kaşıkla üzerine gezdirilebilir. Afiyet Olsun



8 Eylül 2008

Mantarlı Beşamel Soslu Patates

Benim ve tadan herkesin beğendiyi istek alan bir lezzetttir . Çay saatinde de yemeklerde etin yanına da iyi bir eşlikçi. Tavsiye ederim.










Malzemeler:
5-6 adet patates
1 pk mantar (400 gr)
2 adet orta boy soğan
1-1,5 su rendelenmiş kaşar peyniri
tuz karabiber

Beşamel Sos: (Hazır da kullanılabilir)
2 yemek kaşığı tereyağ yada sıvıyağ 2 yemek kaşığı un
2,5 bardak süt


Patatesle soyulur ve yarım cm kalınlığında halka şeklinde kesilir. Çok yumuşamadan yarı diri kalacak şekilde haşlanır ve suyu süzülür. Bu arada soğan yemeklik doğranır kavrulur ve üzerine dilimlenmiş mantarlar eklenir. Önce tencerenin ağzı kapalı ardından suyunu çekmesi için açık şekilde pişirilir tuzu ve karabiberi eklenir.

Beşamel sos için yağ ve un kavrulur üzerine süt ve biraz tuz eklenir ve karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir. (Ben topaklanma riskine karşı sütü ekledikten sonra el blender'iyle çırpıyorum, biraz ılınınca kıvamında koyulaşma olduysa biraz daha süt ekleyip çırpıyorum ki kolay sürülebilsin diye)

Fırın 180 C'ye ayarlanarak çalıştırılır. Patateslerin yarısı bir borcama tek sıra halinde aralarda fazla boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Üzerine beşamel sosun yarısı yayılır, mantarlar paylaştırılır. İkinci sıra da patates-beşamel sos sıralamasıyla yayılır ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırına verilir tüm malzemeler pişmiş olduğundan peynirin eriyerek kızarması fırından çıkma zamanının geldiğini gösterir :) Biraz soğuması beklenir dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun

7 Eylül 2008

Vejeteryan Karnıyarık




Çok hafif ve lezzetli bir yaz yemeği







Malzemeler:
4 adet patlıcan
4-5 adet domates
10 adet tatlı sivribiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Yapılışı:
Patlıcanlar közlenir ve kabuğu soyularak verev olarak ortadan ikiye gölünür. Biberler de közlenerek küçük parçalara bölünür. Domateslerin kabuğu soyularak sıvıyağda sotelenir. İçine tuz ve biberlerde eklenerek karnıyarık gibi patlıcanın içine koyulur ve biraz dinlendirilerek servis edilir.




1 Eylül 2008

Revani - Hayırlı Ramazanlar

Herkese hayırlı, bereketli huzurlu bir Ramazan geçirmeleri dileğiyle.
Revani geleneksel tatlılardan ve Ramazan ayına da oldukça yakışıyor. Sevil'in sevil(birdemliksohbet) 01-07 Eylül Tarihleri arasında ev sahipliğini yaptığı “İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 2” için hazırladım.


















Malzemeler:
4 kahve fincanı un
2kahve fincanı irmik
3 yumurta
4 kahve fincanı şeker
3,5 kahve fincanı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker (Bize fazla geldi yarım bardak azaltılabilir)
3,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

Tüm malzemler karıştırılarak yağlanmış tepsiye dökülür ve 180 C'ye ayarlı önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırına verdikten hemen sonra şerbet hazırlanır. Hamurunda şerbetinde ılık olması gerekiyor. Fırından çıktıktan sonra istenilen şekilde dilimlenir ve ılık şerbet heryerine gelecek şekilde dökülür. Biraz dinlendikten sonra servis yapılarak afiyetle yenir.
Cami ise Revani, galeta, şeker hamuru, icing bir araya getirilerek ortaya çıkarıldı.